A burgonyachipsek jellemzően hidrogénezett növényi olajjal készülnek, melyek káros transzzsírsavakká alakulnak a szervezetben. Megemelik továbbá a koleszterinszintedet, és lehetetlenné teszik az egészséges zsírok lebontását is, melyeket halfélékből, hidegen sajtolt növényi olajokból nyersz.
Mivel a zsírban gazdag felvágottak emésztése rendkívül lassú, a folyamat közben számtalan bomlástermék képződik - további gátat szabva a tápanyagok lebontásának. Mindezt elkerülheted, ha sovány sonkával vagy vékonyra szeletelt színhússal gazdagítod szendvicseidet.
Az instant ételeket általában nagy mennyiségű só hozzáadásával tartósítják, ami megterheli a vesét és lelassítja az anyagcserét. Szervezeted így nem tudja majd kiválasztani a felesleges vizet, az pedig megreked a sejtek között, és puffadás, pluszcentik és nem utolsósorban pluszkilók formájában jelentkezik.
Az étolaj nemcsak az anyagcserét lassítja le, de hő hatására rákkeltő anyagok is keletkeznek benne. Nem kell teljesen kiiktatnod életedből a naprafogó olajat, de kerüld a bő olajban sült ételek fogyasztását. Ezen kívül érdemes időnként olivaolajat használnod napraforgó helyett.
A legtöbb konzerv élelmiszer általában nagy mennyiségű sót, állományjavítót, tartósítószert tartalmaz. A mesterséges anyagokat tested nem képes lebontani, ezért azok az anyagcsere lelassulásához, emésztőszervi megbetegedésekhez és elhízáshoz vezethetnek.
A szénsavas üdítőitalok nem csupán cukortartalmuk miatt rontják a fogyókúrád esélyeit, szervezeted sav-bázis egyensúlyára sincsenek jó hatással. Ha pedig azt gondolod, mivel diétás italt fogyasztasz, nem kell aggódnod, tévedsz. A light üdítők fogyasztása megemeli az anyagcsere-problémák kialakulásának valószínűségét.
Az ömlesztősók szervetlen anyagok, hiányoznak belőlük az emésztéshez szükséges enzimek, a lebontatlan, bélrendszerben pangó táplálékrészecskék pedig erjedésnek indulnak, és erősen savasítják szervezetedet. A magas zsírtartalmú, ragadós állagú élelmiszer valósággal eldugítja a tápcsatornát, betapasztja a felszívódásért felelős bélbolyhokat.
A só önmagában létfontosságú az emberi test számára. Ha azonban túl sok nátriumot viszel be a szervezetedbe, a vízháztartásod felborul, a folyadék megreked a sejtjeid között, ami puffadáshoz és hízáshoz vezet, ráadásul a méregtelenítés is lelassul, ami tovább rontja az anyagcserédet.